WuzetkaSkładniki na ciasto: · 25 dag miekkiego masła (kostka) · 3 czubate łyżki kakao · 4 jajka · ¾ szklanki cukru · 25 dag mąki tortowej · 3 łyżki mąki ziemniaczanej · 1½ łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Utrzeć
masło z cukrem i wbijać po jednym jajku, dalej ucierając. Dosypywać
stopniowo obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
Na koniec dodać kakao, aromat i wymieszać. Piec w formie o wymiarach 30 x 25 cm przez około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170°C. Składniki na masę kremową: · 450 g twarożku homogenizowanego waniliowego (typu "Danio") · 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej) · 1,5 szklanki śmietany kremówki · 7,5 łyżeczek żelatyny w proszku · cukier waniliowy (16 g) Twarożek
utrzeć z cukrem na gładką masę. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec
ubijania dodając stopniowo żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki gorącej
wody (ale dodajemy ją już ostudzoną!). Wymieszać dokładnie z masą
twarożkową i cukrem waniliowym. Upieczone
i ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Można je też nasączyć wodą
wymieszaną z sokiem z cytryny (ja to pominęłam). Przełożyć kremem,
wstawić do lodówki na kilka godzin. Polewa czekoladowa: · 150 g deserowej czekolady · ¾ kostki masła Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Gorącą polać ciasto. Gdy
zastygnie pokroić w kwadraty. Przed podaniem ozdobić kleksem bitej
śmietany (można również odłożyć trochę masy do dekoracji).
|