Sernik na lanym
cieście
· CIASTO LANE
· 3 szklanki mąki
· 2 i 1/4 szklanki cukru
· 6 jajek
· 1 cukier waniliowy
· 4 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1,5 kostki margaryny
· 5 łyżek kakao
· 8 łyżek wody
· SER
· 1,5 kg sera tłustego
· 0,5 kostki margaryny
· 0,5 kostki masła
· 1 szklanka cukru
· 1 cukier waniliowy
· sernix + 1 budyń śmietankowy
· 8 jaj
· wiórki kokosowe do posypania
Przepis na ciasto:
Wodę i margarynę podgrzać w garnku, aż do rozpuszczenia się margaryny.
Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, wymieszać i zagotować na małym
ogniu. Odstawić, odlać pół szklanki na polewę. Jak lekko przestygnie dodać
żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać
ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Przepis na ser:
Uwaga! Margarynę i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby były miękkie.
Ser, margarynę i
masło zemleć 1 raz w maszynce. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i
wymieszać. Dodać sernix i budyń śmietankowy, ponownie wymieszać. Na koniec do
sera dodać ubitą pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia wylać ciasto, na ciasto kłaść łyżką ser. Ciasto piec 1
godzinę w 200 stopniach C. Po upieczeniu ciasto oblać zostawioną polewą i
posypać wiórkami kokosowymi.
|