Sernik biało-czarny
Składniki na ciasto:
· 50 dag mąki krupczatki
· 30 dag margaryny
· 20 dag cukru
· 3 łyżki kakao
· 3 żółtka
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę
serową:
· 1,5 kg białego sera mielonego
· 1/2 kostki margaryny
· 7 jaj
· 3 białka
· 1 szklanka cukru
· budyń waniliowy
· bakalie
Wykonanie ciasta:
Ucieramy margarynę z
cukrem i żółtkami. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i wszystko dokładnie łączymy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej
dodajemy kakao. Obie połówki ciasta wkładamy do zamrażarki na około pół
godziny.
Wykonanie masy
serowej:
Margarynę, białka i
całe jajka ucieramy z cukrem. Dalej cały czas ucierając dodajemy ser, budyń,
cukier waniliowy a na końcu bakalie.
Blaszkę (26 x 40cm)
smarujemy tłuszczem. Następnie na dużych oczkach tarki trzemy jasne ciasto -
wprost na blaszkę - na to wykładamy masę serową i trzemy ciemne ciasto.
Piec około 50-60
minut w temperaturze 170 stopni.
|