Ciasto z śliwkami
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• pół kostki margaryny
• szklanka cukru
• 4 duże jaja
• czubata łyżeczka
proszku do pieczenia
• 1 kg węgierek
Sposób
przygotowania:
1. Margarynę
roztopić.
2. Śliwki podzielić
na połówki, wydrylować.
3. Do roztopionej
margaryny wsypać cukier, wymieszać.
4. Do margaryny z
cukrem dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
5. Do masy wbić jaja
i starannie wymieszać łyżką lub trzepaczką.
6. Wylać ciasto do
tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Na wierzchu
równomiernie rozłożyć wydrylowane śliwki.
8. Piec w
temperaturze 180-190°C, aż ciasto ze śliwkami się zrumieni i zacznie odstawać
od brzegów formy. U mnie trwało to około 50 minut.
9. Wystudzić. 10.Posypać cukrem pudrem.
To ciasto jest bardo proste zamiast śliwek można dodać brzoskwinie, jabłka, wiśnie.
|