Sobota, 2024-12-21, 9:57 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Grzyby

Wpisów w sekcji: 10
Pokazano wpisów: 1-10

Leczo grzybowe do słoika

  SKŁADNIKI:
1 durszlak grzyby świeże
pieprz,
sól,
3 łyżki cukier,
1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy,
4 szt papryka czerwona,
0,5 kg cebula,
1 szkl woda,
1 szkl olej,
5 łyżek ocet 10 %
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do rondla, dodać sól, ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie, pokroić w szersze paski. Paprykę i cebulę obrać, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej , włożyć cebulę udusić. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić kilka minut. Do pokrojonych grzybów dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować 25 minut.

 

 

Pozady i inne | Wyświetleń: 806 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-12 | Komentarze (0)

 

Grzyby solone

Składniki na 2 słoiki po 0,33 l:

  • 1 kg młodych, niedużych grzybów leśnych (same kapelusze, np. borowików,podgrzybków, gąsek)
  • 20 dag soli (5 dag do gotowania)

Sposób wykonania:


  1. Nieduże okazy umyj, osusz, obetnij trzony, pozostawiając same kapelusze (najlepiej wybierz grzyby jednego gatunku).
  2. Wrzuć na 1 l wrzątku osolonego 5 dag soli, gotuj 5 min od chwili zagotowania, osącz na sicie, ostudź, ułóż w przygotowanych słoikach.
  3. Zagotuj 1 l wody z resztą soli, zalej grzyby, aby na wierzchu była solanka, możesz dodatkowo posypać warstwą soli, zamknij. Sprawdzaj, czy nie pojawia się pleśń. Przed użyciem do potraw grzyby wymocz.

                                                                                        

 

Pozady i inne | Wyświetleń: 798 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-12 | Komentarze (0)

 

 

Sprawdzony przepis na mrożenie kani, sowy.

 

 Duży garnek  z wrzącą wodą

     

 łyżka cedzakowa     

  

durszlak

kanie    

        

 

Do zagotowanej wody  wkładać kolejno sowy każdą osobno zaparzyć  i wykładać na durszlak

Odsączyć z wody gdy wystygną , włożyć do woreczków i zamrozić .

 

 

 

Pozady i inne | Wyświetleń: 2864 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-02 | Komentarze (0)

 

Marynowane smażone kanie

(wierzcie mi są rewelacyjne w smaku)

SKŁADNIKI: 

  • 15 kani
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
  • 1 szklanka oleju
  • bułka tarta do panierowania
  • marynata:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wymieszać z mlekiem i 1 łyżeczką przyprawy do dań, drugą łyżeczkę przyprawy wsypać do bułki tartej w której będziemy panierować kanie. Oczyszczone grzyby maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy je na rumiano z obu stron na oleju, większe kanie kroimy na ćwiartki i wkładamy do 3 litrowych słoi. Przygotowujemy marynatę w proporcji 1 szklanka octu 10%, 5 szklanek wody i wlewamy do garnka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, doprawiamy 1 łyżeczką soli i 2 łyżeczkami cukru, dodajemy 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe i zagotowujemy mieszankę, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Wrzącą marynatą zalewamy kanie w słojach wraz z cebulą i zielem, nie wkładamy tylko liścia laurowego, dokładnie zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce jak i w jakimś chłodnym miejscu.

 
Pozady i inne | Wyświetleń: 827 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-02 | Komentarze (0)

 

 

Przepis na flaczki z kani


Składniki do flaczków z kani:


* 6 - 7 dużych kań lub odpowiednio więcej mniejszych

* 1/3 kostki masła

* 3 średnie cebule

* 0,5 litra rosołu lub bulionu z kostki
(ewentualnie) mięso kurze

* 1 korzeń pietruszki

* sól, pieprz do smaku

* majeranek

* 1 marchewka
 

     [Flaczki z kani] Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni przez 6-7 minut. Wykręcamy ogonki grzybów, kapelusze obieramy ze skórki i kroimy je w paski szerokości mniej więcej jednego centymetra. Małe kanie, których kapelusze są jeszcze kuliste, możemy pokroić na ładne krążki. Pokrojone kanie dodajemy do cebuli, mieszamy i smażymy przez 5 minut. Kanie szybko tracą na objętości i ładnie przy tym skwierczą ;)

Do przygotowania flaczków, najlepiej wykorzystać gotowy już rosół z kury (np. pozostałość po niedzielnym obiedzie). W takim rosole mamy zazwyczaj już ugotowaną marchewkę i pietruszkę a także kurze mięso. Jeśli nie mamy gotowego rosołu to możemy przygotować bulion z kostek rosołowych i osobno ugotować marchewkę i pietruszkę.

Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Mięso kurze dzielimy na paseczki (wzdłuż włókien). Dodajemy rosół do cebuli z kanią, a następnie marchewkę, pietruszkę i ewentualnie mięso. Na samym końcu dodajemy pieprz oraz majeranek. Po zagotowaniu sprawdzamy czy flaczki są odpowiednio doprawione i w razie potrzeby dodajemy soli lub pieprzu.

Zupę flaczkową z kani podajemy na gorąco z pieczywem. Jest naprawdę wyborna.

 

Pozady i inne | Wyświetleń: 876 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-09-02 | Komentarze (0)

Jak zrobić mikoryzę?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Jak rozmnażają się grzyby.

 

bezpłciowe(wegetatywne):
*podział komórki
*pączkowanie
płciowe:
*gametogamia
*gametangiogamia
*somatogamia
   

Większość grzybów rozmnaża się poprzez zarodniki. Dojrzały owocnik grzyba kapeluszowego wytwarza ogromną liczbę maleńkich zarodników, które rozpraszają się w powietrzu.
Większość workowców może rozmnażać się bezpłciowo, poprzez zarodniki powstające w tzw. workach, jednak mogą one też rozmnażać się płciowo. Worek jest komórką, w której są wytwarzane zarodniki. Jest ich zazwyczaj osiem. Strzępki męskie i żeńskie rosną spiralnie dookoła siebie, a w miejscach, gdzie się ze sobą kontaktują w ścianie komórkowej, powstają małe otwory, którędy zawartość strzępka męskiego przelewa się do strzępka żeńskiego. Jądra układają się parami i przechodzą do tzw. strzępków workotwórczych, które później zaczynają się rozgałęziać i tworzyć na szczycie poprzeczne ściany. Po pewnym czasie z takich tworów powstaną worki, w których będzie się znajdowało zazwyczaj po 8 zarodników.
U podstawczaków zarodniki powstają na specjalnych tworach zwanych podstawkami. Zarodnik podstawczaka - bazydiospora - kiełkuje i wytwarza jednopłciowego strzępka - męskiego lub żeńskiego. Przed wytworzeniem owocników dochodzi do fuzji zawartości strzępków męskich i żeńskich i powstania w ten sposób tzw. strzępków dikariotycznych, czyli składających się z dwujądrowych komórek. Po zapłodnieniu i podziałach powstają zarodniki i tak cykl życiowy grzyba zaczyna się od początku. Drożdże rozmnażają się przez pączkowanie.

Grzyby rozmnażają się bezpłciowo poprzez fragmentację grzybni oraz za pomocą różnych typów zarodników (a zarodniki znajdują się na spodniej części kapelusza)
Grzyby rozmnażają się również płciowo poprzez łączenie się gamet z gamią.
       Są to maleńkie zarodniki, podobne do drobnego pyłku. Jednak z takiego zarodnika grzyb nam nie wyrośnie, a to dlatego, że ma on tylko połowę potrzebnych chromosomów. Coś, jak komórka rozrodcza.

Potrzebne jest wilgotne środowisko, żeby taki zarodnik mógł się rozwijać. Tworzy się splątek który żeby się rozwinąć szuka partnera tego samego gatunku gdy się połącza powstaje zarodek z chromosonami.  Wtedy grzybnia szuka  przyjaznego drzewa, które jest jej niezbędne, bo sama nie wytwarza złożonych cukrów i innych związków organicznych, nie mając chlorofilu.
       Kiedy znajdzie takie drzewo, oplatuje jego cienkie korzonki i wrasta w nie. Pomaga drzewu czerpać sole mineralne i wodę z podłoża oraz chroni je przed chorobotwórczymi grzybami, drzewo w zamian dzieli się z nią słodkim sokiem wytworzonym w liściach.
       Po pewnym okresie grzybnia jest już dojrzała i wytwarza wyrastające nad ziemię grzyby.
      Każdy rodzaj grzybów ma swoje ulubione gatunki drzew,

żeby założyć własną grzybnie  wystarczy przynieść z lasu trochę starych, "pylących" grzybów (mogą być nawet robaczywe, byle miały sprawne blaszki lub rurki zarodnikowe). Takie grzyby rozdrabniamy i wrzucamy do wody, w której zostawiamy je na kilka godzin, np. na noc. Nie za długo, żeby nie zaczęły gnić.
   
     Następnie szukamy drzewa, pod którymi chętnie rosną takie grzyby, jakie zebraliśmy  Robimy dołki w obrębie brzegów korony, tam, gdzie drzewo ma strefę korzeni włośnikowych i w każdy z nich wlewamy trochę tego roztworu. Pod jednym drzewem dobrze jest zrobić kilka dołków, w zależności od jego wielkości, nie przy pniu, tylko w takiej odległości, na jaką mniej więcej sięga korona, a nawet trochę dalej.
     Zasypujemy dołki i czekamy aż pojawią w sprzyjających warunkach Grzyby....

   już po roku  można mieć kilka pierwszych grzybków.

 

 
 

 

Pozady i inne | Wyświetleń: 1238 | Pobrań: 385 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-30 | Komentarze (0)

 

Borowik

     Borowik (Boletus) - rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych obejmujący około 130 gatunków.

Kapelusze dorastają do 20 cm średnicy, trzony masywne, często pękate u podstawy.

Wchodzi w mikoryzę z korzeniami leśnych drzew liściastych oraz iglastych.

W obrębie rodzaju występują gatunki jadalne - m.in. ceniony borowik szlachetny (prawdziwek). Jadalne gatunki występujące w naszym kraju są cennym towarem eksportowym.

Gatunki jadanle:

borowik brzozowy (Boletus betulicosa)
borowik ceglastopory (Boletus erythropus)
borowik omglony (Boletus pulverulentus)
borowik płowy (Boletus impolitus)
borowik przyczepkowy (Boletus appendiculatus)
borowik sosnowy (Boletus pinicola)
borowik szlachetny,prawdziwek (Boletus edulis)
borowik usiatkowany (Boletus reticulatus)


Borowik szlachetny
(prawdziwek - Jadalny)


Borowik usiatkowany Boletus reticulatus(Jadalny)

Borowik sosnowy Boletus pinophilus.(Jadalny)

Borowik ceglastopory Boletus luridiformis  (Jadalny)


Borowik omglony(Jadalny)


Borowik ceglastopory
(Jadalny, ale niedogotowany
lub niedosmażony jest trujący)

 

Borowik klinowotrzonowy Boletus pulverulentus

Borowik brzozowy  (Boletus betulicola)

 

Borowik żółtopory  Boletus calopus Pers   (grubotrzonowy)

 

 

Grzyby jadalne | Wyświetleń: 2028 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-29 | Komentarze (0)

 
 
Grzyby marynowane

Składniki:


… 1 kg grzybów (np.opieńki, gąski podgrzybki),

stosunek octu do wody 1: 3

po dwie sztuki cebuli

pół łyżeczki  soli

pieprz ziarnisty

ziele angielskie,

listki laurowe

płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:


1. Cebule pokroić w talarki. Grzyby oczyścić, umyć (nie myjcie ich za długo, bo za bardzo nasiąkną wodą). Jeżeli udało Wam się nazbierać grzybów, które prawie wcale nie są zabrudzone, po oczyszczeniu przełóżcie je po prostu na sito i zanurzcie we wrzątku, a potem włóżcie do rondla.

 

2. Całość zalać wodą, i gotować pod przykryciem 10-15 minut. Osączyć na sicie, przelać zimną wodą i nałożyć do słoików.

 

3. Ocet zagotować z wodą, płaskie łyżeczki soli i cukru.

Kilkoma ziarnami 5pieprzu i 2ziela angielskiego oraz 2 listkami laurowymi. Zalać tym grzyby, słoiki zamknąć i pasteryzować 20 minut.


 

Pozady i inne | Wyświetleń: 708 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-29 | Komentarze (0)

 

 

 

Jak suszyć grzyby w piekarniku?


 

Jakie grzyby nadają się do suszenia?

 

 

Pozady i inne | Wyświetleń: 1137 | Pobrań: 0 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-22 | Komentarze (0)

 

 
 

Borowik ceglastopory

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Grzyby jadalne | Wyświetleń: 1947 | Pobrań: 431 | Dodał: fiolka | Data: 2014-08-22 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Grzyby jadalne [2]
Grzyby nie jadalne [0]
Pozady i inne [8]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024