Marynowane smażone kanie
(wierzcie mi są rewelacyjne w smaku)
SKŁADNIKI:
- 15 kani
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 2 łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
- 1 szklanka oleju
- bułka tarta do panierowania
- marynata:
- 1 szklanka octu 10%
- 5 szklanek wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Jajka wymieszać z mlekiem i 1 łyżeczką przyprawy do dań, drugą łyżeczkę przyprawy wsypać do bułki tartej w której będziemy panierować kanie. Oczyszczone grzyby maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy je na rumiano z obu stron na oleju, większe kanie kroimy na ćwiartki i wkładamy do 3 litrowych słoi. Przygotowujemy marynatę w proporcji 1 szklanka octu 10%, 5 szklanek wody i wlewamy do garnka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, doprawiamy 1 łyżeczką soli i 2 łyżeczkami cukru, dodajemy 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe i zagotowujemy mieszankę, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Wrzącą marynatą zalewamy kanie w słojach wraz z cebulą i zielem, nie wkładamy tylko liścia laurowego, dokładnie zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce jak i w jakimś chłodnym miejscu.