Grzyby marynowane
Składniki:
… 1 kg grzybów (np.opieńki, gąski podgrzybki),
stosunek octu do wody 1: 3
po dwie sztuki cebuli
pół łyżeczki soli
pieprz ziarnisty
ziele angielskie,
listki laurowe
płaska łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Cebule pokroić w talarki. Grzyby oczyścić, umyć (nie myjcie ich za długo, bo za bardzo nasiąkną wodą). Jeżeli udało Wam się nazbierać grzybów, które prawie wcale nie są zabrudzone, po oczyszczeniu przełóżcie je po prostu na sito i zanurzcie we wrzątku, a potem włóżcie do rondla.
2. Całość zalać wodą, i gotować pod przykryciem 10-15 minut. Osączyć na sicie, przelać zimną wodą i nałożyć do słoików.
3. Ocet zagotować z wodą, płaskie łyżeczki soli i cukru.
Kilkoma ziarnami 5pieprzu i 2ziela angielskiego oraz 2 listkami laurowymi. Zalać tym grzyby, słoiki zamknąć i pasteryzować 20 minut.
|