Przepis na flaczki z kani
Składniki do flaczków z kani:
* 6 - 7 dużych kań lub odpowiednio więcej mniejszych
* 1/3 kostki masła
* 3 średnie cebule
* 0,5 litra rosołu lub bulionu z kostki
(ewentualnie) mięso kurze
* 1 korzeń pietruszki
* sól, pieprz do smaku
* majeranek
* 1 marchewka
[Flaczki z kani] Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni przez 6-7 minut. Wykręcamy ogonki grzybów, kapelusze obieramy ze skórki i kroimy je w paski szerokości mniej więcej jednego centymetra. Małe kanie, których kapelusze są jeszcze kuliste, możemy pokroić na ładne krążki. Pokrojone kanie dodajemy do cebuli, mieszamy i smażymy przez 5 minut. Kanie szybko tracą na objętości i ładnie przy tym skwierczą ;)
Do przygotowania flaczków, najlepiej wykorzystać gotowy już rosół z kury (np. pozostałość po niedzielnym obiedzie). W takim rosole mamy zazwyczaj już ugotowaną marchewkę i pietruszkę a także kurze mięso. Jeśli nie mamy gotowego rosołu to możemy przygotować bulion z kostek rosołowych i osobno ugotować marchewkę i pietruszkę.
Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Mięso kurze dzielimy na paseczki (wzdłuż włókien). Dodajemy rosół do cebuli z kanią, a następnie marchewkę, pietruszkę i ewentualnie mięso. Na samym końcu dodajemy pieprz oraz majeranek. Po zagotowaniu sprawdzamy czy flaczki są odpowiednio doprawione i w razie potrzeby dodajemy soli lub pieprzu.
Zupę flaczkową z kani podajemy na gorąco z pieczywem. Jest naprawdę wyborna.