Niedziela, 2024-12-22, 10:17 AM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Grzyby » Pozady i inne

Grzyby solone
2014-09-12, 10:13 PM
 

Grzyby solone

Składniki na 2 słoiki po 0,33 l:

  • 1 kg młodych, niedużych grzybów leśnych (same kapelusze, np. borowików,podgrzybków, gąsek)
  • 20 dag soli (5 dag do gotowania)

Sposób wykonania:


  1. Nieduże okazy umyj, osusz, obetnij trzony, pozostawiając same kapelusze (najlepiej wybierz grzyby jednego gatunku).
  2. Wrzuć na 1 l wrzątku osolonego 5 dag soli, gotuj 5 min od chwili zagotowania, osącz na sicie, ostudź, ułóż w przygotowanych słoikach.
  3. Zagotuj 1 l wody z resztą soli, zalej grzyby, aby na wierzchu była solanka, możesz dodatkowo posypać warstwą soli, zamknij. Sprawdzaj, czy nie pojawia się pleśń. Przed użyciem do potraw grzyby wymocz.

                                                               

 

 

                        

 

Kategoria: Pozady i inne | Dodał: fiolka
Wyświetleń: 799 | Pobrań: 0 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Grzyby jadalne [2]
Grzyby nie jadalne [0]
Pozady i inne [8]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024