Kwiaty jagody kamczackiej są koloru biało - żółtego, owoce prawie czarne z niebieskim nalotem, wydłużone, w smaku przypominają jagody leśne. Owoce jagody kamczackiej dojrzewają już pod koniec maja lub w czerwcu. Z owoców jagody kamczackiej można zrobić wiele przetworów. Podobno niezwykle smaczne jest wino z jagód kamczackich. Można też zrobić dżem lub sok. Napar z suszonych kwiatów jagody kamczackiej jest niezwykle skuteczny w walce z przeziębieniem. Same owoce mogą być również zjadane na surowo na przykład z bitą śmietaną. Jagoda kamczacka to długowieczny krzew, który może owocować nawet ponad 35 lat!
Jagodę kamczacką możemy rozmnażać samodzielnie przez sadzonki i odkłady. Osiągniemy sukces, jeśli będziemy wybierać do rozmnażania zdrowe, silnie rosnące krzewy i zadbamy o dezynfekcję narzędzi, używanych do cięcia.
Pobieranie sadzonek
W uprawie domowej nowe okazy najczęściej pozyskujemy ze stosunkowo łatwo ukorzeniających się sadzonek zielnych. Do rozmnażania przystępujemy w pierwszej połowie czerwca, gdy jagoda kamczacka kończy kwitnienie. Pamiętajmy, by do sadzonkowania wybierać młode pędy, które nie wytworzyły wiosną kwiatów. Ponieważ o tej porze roku zazwyczaj jest sucho, przed pobraniem sadzonek obficie nawadniamy krzew mateczny. Nasycone wodą pędy mają większe szanse na wytworzenie korzeni. Pobrane sadzonki powinny mieć przynajmniej dwa węzły z pączkami liściowymi. Cięcie przeprowadzamy tuż pod parą liści lub pod dobrze wykształconym oczkiem. Posługujemy się ostrą żyletką, sekatorem lub nożem.
Sadzenie i pielęgnacja sadzonek zielnych
Natychmiast po odcięciu umieszczamy sadzonki w doniczce wypełnionej perlitem i torfem. Podłoże warto najpierw zdezynfekować, podgrzewając je w piekarniku do temperatury 95°C. Możemy umieścić kilka sadzonek w jednym pojemniku o średnicy ok. 12 cm – wówczas po ukorzenieniu się będzie trzeba je przepikować – lub dla każdej rośliny przeznaczyć osobną małą doniczkę.
Podłoże powinno być stale wilgotne. Sadzonki pozbawione osłony przed parowaniem mogą wyschnąć pomimo codziennego podlewania. Dlatego jeśli nie dysponujemy inspektem, w którym młode jagody miałyby zapewnioną wysoką wilgotność powietrza, przykrywamy doniczkę folią. Aby powierzchnia osłony nie dotykała liści, zakładamy ją na stelaż, wykonany z wygiętego drutu.
Sadzonki zielne potrzebują dostępu światła, ale nie mogą przebywać w pełnym słońcu, które mogłoby je wysuszyć.
Rozwój korzeni następuje szybciej w podłożu o temperaturze 18°C, dlatego jeśli mamy taką możliwość, warto rozmnażać jagodę kamczacką w ogrzewanej mnożarce.
Codziennie wietrzymy młode rośliny, a gdy zaczną rosnąć, uchylamy folię na stałe lub robimy w niej dziurki. Ograniczamy też podlewanie. Gdy system korzeniowy jest już dobrze rozwinięty, przenosimy sadzonki do żyźniejszego podłoża. Na miejsce stałe wysadzamy młode jagoda kamczacka wiosną przyszłego roku, po wcześniejszym zahartowaniu.
Rozmnażanie przez odkłady
Dorosłe okazy o długich pędach możemy rozmnażać przez odkłady. Wiosną spulchniamy podłoże wokół jagody kamczackiej i wybieramy kilka zewnętrznych gałązek, które przyciągamy do ziemi. Środkowe części pędów lekko nacinamy wzdłuż i układamy w dołku głębokim na ok. 20 cm. Zagłębienie wypełniamy mieszanką piasku, torfu i ziemi kompostowej. Górna część pędu powinna wybijać pionowo z ziemi, dlatego przywiązujemy ją do podpórki i skracamy nad trzecim oczkiem. Dbamy, by podłoże wokół okazu matecznego było stale wilgotne. Po roku odkład powinien mieć na tyle silne korzenie, by można było go odciąć od krzewu i przesadzić w nowe miejsce.
Po wybraniu odpowiednich gałązek i obcięciu dolnych listków, wsadzić do ukorzeniacza typu B . Potem gałązki zasadzić w ziemi substral wymieszanej z ziemia do kwiatów przepuszczalną . Podlać i odstawić w zacienione miejsce o temp około +23 stopni .