Piątek, 2024-04-26, 8:30 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Ogród » Przydatne porady

Gnojówka z pokrzywy: wszystko co musisz wiedzieć na ten temat
[ · Pobierz z innej strony () ] 2014-05-12, 10:55 AM

Gnojówka z pokrzywy: wszystko co musisz wiedzieć na ten temat

 

Mszyce atakują nasze drzewa owocowe i ozdobne oszpecając je i pobierając wartościowe witalne soki. Osłabione rośliny słabiej rosną i kwitną oraz często atakowane są przez grzyby. Przedstawiany ekologiczny sposób walki z mszycami - oprysk i moczenie w płynnym wywarze z pokrzywy. Wywarze, który każdy naturalnie może przygotować w ogrodzie.

Gnojówka z pokrzywy Gnojówka z pokrzywy

Prosty sposób na mszyce:

1. Przygotowania i materiały:
Aby zrobić gnojówkę czy prosty zalew pokrzyw, należy ściąć wyłącznie młode pędy i liście pokrzywy by następnie zalać je wodą. Pojemnik zakrywamy, ale tak aby był umożliwiony dostęp do niego powietrza (np. podwyższoną pokrywą czy podziurawioną folią). Pamiętajmy o tym, aby pojemnik, w którym będzie fermentować gnojówka, nie był metalowy - najlepiej by był np. plastikowy.

2. Pielęgnacja:
Po trzech dniach młode części rośliny rozłożyły się na tyle, aby można było odcedzić ciecz i wykonać z niej oprysk. Jednak całość fermentacji następuje po około 2 do 4 tygodni i wymaga obecności tlenu, dlatego wymagane jest codzienne mieszanie. Skąd wiemy, że nasza pokrzywowa gnojówka jest już gotowa? Odpowiedź brzmi: gdy na powierzchni gnojówki nie występuje piana i bąbelki (oznaki fermentacji).

Mszyce na jabłoni Mszyce na jabłoni

Drugą ważną uwagą w trakcie tworzenia gnojówki jest jej zakrycie, które uniemożliwia wydostanie się przykrych gazów, a także jest środkiem zapobiegawczym przy wpadnięciu tam zwierząt domowych czy ogrodowych.
Niesfermentowana gnojówka staje się wyciągiem - trzeba dalej nad nią pracować, by nadawała się do zastosowania w ogrodzie.

Pokrzywa zawiera w sobie witaminę C, K, B i kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histaminę, acetylocholinę, kwas krzemowy i mrówkowy, fitoncydy oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, wapń, mangan, krzem.

Co robimy z gnojówką? Co robimy z gnojówką?

Do czego najczęściej stosujemy gnojówkę?

Rozcieńczona gnojówka w stosunku 1:10 nadaje się do nawożenia Większość warzyw większości warzyw  - za wyjątkiem cebuli, czosnku , fasoli i grochu), kwiatów jednorocznych i bylin, krzewów i drzew owocowych . Jest także stosowana przeciwko szkodnikom i chorobom grzybowym.

Inne rośliny godne polecenia, które mają zastosowanie przy domowej gnojowce:

Bardzo skuteczny przeciwko chorobom grzybowym jest czosnek, a także skrzyp. Nie każdy z nas ma jednak czas i miejsce do tworzenia wyciągów i gnojówek, dlatego polecamy także ekologiczne preparaty pochodzenia roślinnego np. z grejpfruta.

Opracowanie:

Beata Dulko-Kaszowska, architekt krajobrazu i ogrodnik
Redakcja Mój Ogrodnik

Kategoria: Przydatne porady | Dodał: fiolka
Wyświetleń: 991 | Pobrań: 508 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Przydatne porady [31]
Humor [0]
Kwiaty [12]
Owoce [4]
Warzywa [2]
Ciekawostki [2]
Inne [14]
Ogród zimowy [1]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024