Prosty sposób na mszyce:
1. Przygotowania i materiały:
Aby zrobić gnojówkę czy prosty zalew pokrzyw, należy ściąć wyłącznie młode pędy i liście pokrzywy by następnie zalać je wodą. Pojemnik zakrywamy, ale tak aby był umożliwiony dostęp do niego powietrza (np. podwyższoną pokrywą czy podziurawioną folią). Pamiętajmy o tym, aby pojemnik, w którym będzie fermentować gnojówka, nie był metalowy - najlepiej by był np. plastikowy.
2. Pielęgnacja:
Po trzech dniach młode części rośliny rozłożyły się na tyle, aby można było odcedzić ciecz i wykonać z niej oprysk. Jednak całość fermentacji następuje po około 2 do 4 tygodni i wymaga obecności tlenu, dlatego wymagane jest codzienne mieszanie. Skąd wiemy, że nasza pokrzywowa gnojówka jest już gotowa? Odpowiedź brzmi: gdy na powierzchni gnojówki nie występuje piana i bąbelki (oznaki fermentacji).
Drugą ważną uwagą w trakcie tworzenia gnojówki jest jej zakrycie, które uniemożliwia wydostanie się przykrych gazów, a także jest środkiem zapobiegawczym przy wpadnięciu tam zwierząt domowych czy ogrodowych.
Niesfermentowana gnojówka staje się wyciągiem - trzeba dalej nad nią pracować, by nadawała się do zastosowania w ogrodzie.
Pokrzywa zawiera w sobie witaminę C, K, B i kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histaminę, acetylocholinę, kwas krzemowy i mrówkowy, fitoncydy oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, wapń, mangan, krzem.
Do czego najczęściej stosujemy gnojówkę?
Rozcieńczona gnojówka w stosunku 1:10 nadaje się do nawożenia Większość warzyw większości warzyw - za wyjątkiem cebuli, czosnku , fasoli i grochu), kwiatów jednorocznych i bylin, krzewów i drzew owocowych . Jest także stosowana przeciwko szkodnikom i chorobom grzybowym.
Inne rośliny godne polecenia, które mają zastosowanie przy domowej gnojowce:
Bardzo skuteczny przeciwko chorobom grzybowym jest czosnek, a także skrzyp. Nie każdy z nas ma jednak czas i miejsce do tworzenia wyciągów i gnojówek, dlatego polecamy także ekologiczne preparaty pochodzenia roślinnego np. z grejpfruta.
Opracowanie:
Beata Dulko-Kaszowska, architekt krajobrazu i ogrodnik
Redakcja Mój Ogrodnik