Czwartek, 2024-04-25, 11:49 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Ogród » Owoce

Figi - wspaniałe właściwości zdrowotne
2016-07-15, 6:02 PM

 

 

 

Figi - wspaniałe właściwości zdrowotne

 

Figi - egzotyczne owoce z krajów śródziemnomorskich są dobre nie tylko na trawienie. Najnowsze badania pokazują, że ten smaczny owoc pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz reguluje pracę układu krwionośnego.

 http://smakchwil.ucoz.pl/_ld/22/22280920.jpg

Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie - słyną z nich Turcja i Grecja. Owoce występują także w wielu innych miejscach na świecie, m.in. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie, na Półwyspie Indochińskim. W zależności od gatunku, drzewa figowe mogą osiągać nawet do trzydziestu metrów wysokości.

Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo.

Według zapisu sino-koreańskiego (czyli znakami chińskimi, które są używane w języku koreańskim), figa to "owoc bez kwiatu". Najprawdopodobniej nazwa wzięła się stąd, że kwiaty są ukryte w torebkach i nie są widoczne.

 

Kupując suszone figi pamiętajmy, że powinny być miękkie. Nie powinien nas niepokoić biały nalot na owocach – nie jest to pleśń, a cukier będący sygnałem, że owoce są wilgotne, soczyste i miękkie.

Figa i jej właściwości lecznicze

Owoce figi zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są również bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Dzięki dużej zawartości żelaza, figi skutecznie pomagają w walce z anemią. Spośród wszystkich roślin, figi są najbogatsze w wapń – w 100 gramach owoców jest go tyle, co w szklance mleka; jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Nie dziwi więc, że zaleca się je osobom mającym problemy z osteoporozą. Figi dzięki zawartości magnezu redukują stres; co więcej owoce te wzmacniają serce, naczynia wieńcowe, zapobiegają nowotworom – zwłaszcza jelit i piersi. Jeśli masz podwyższony cholesterol, figi pomogą ci obniżyć jego poziom we krwi. Natomiast te gotowane w mleku uśmierzą ból gardła i pomogą zwalczyć kaszel.

 

Owoce figowca działają wzmacniająco i antybakteryjnie, dlatego zaleca się picie herbatki figowej dla wzmocnienia odporności. Co ciekawe, figi mogą okazać się również pomocne dla walczących z paleniem papierosów.

Jeśli palacz spożywa dużo produktów kwasotwórczych, takich jak: kawa, ciemna herbata, alkohol, mąka, ryż, białka zwierzęce etc., lub gdy towarzyszy mu stres – nie odmówi sobie kolejnego papierosa. Figi pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, a w konsekwencji zmniejszyć chęć zapalenia.

Nie tylko owoce figowca, ale cała roślina ma szereg właściwości leczniczych, np. sok wypływający po „zranieniu” kory pomaga leczyć rany, a nalewka z liści fig zalecana jest dla osób mających astmę, gdyż zmniejsza duszności.

Figowy afrodyzjak

Dowiedziono naukowo, że figi pobudzają nasze zmysły. Nie na próżno uważa się je za symbol dobrobytu i płodności. Mężczyźni mający problemy z erekcją powinni sięgnąć po ten afrodyzjak – figi bowiem zawierają aminokwasy zwiększające popęd seksualny i poprawiające wytrzymałość podczas stosunku.

 

Od dawna wiadomo, że figi regulują pracę układu pokarmowego. Mogą być także pomocne w leczeniu hemoroidów oraz bolącego gardła.

Jak podaje portal munhwa.com, ostatnie wyniki badań przeprowadzone m.in. w Korei dostarczyły ciekawych informacji na temat nowo odkrytych właściwości tego owocu. Figi zawierające błonnik wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi oraz regulują pracę układu krwionośnego. Są bogate w potas, co jest nie bez znaczenia dla osób cierpiących na nadciśnienie. Badania kliniczne potwierdziły, że spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Jednocześnie, poprzez regulację pracy naczyń krwionośnym figi mogą być pomocne w leczeniu hemoroidów.

Naukowcy z Chonbuk National University Hospital (Korea) przeprowadzili badania na kobietach z chorobami narządów płciowych oraz zaparciami. Pacjentkom były podawane figi lub sok z tych owoców. Zarówno objawy pierwszej jak i drugiej dolegliwości uległy redukcji.

Dobroczynne właściwości owoców były znane już setki lat temu. "Koreańska Księga Medyczna" (The Dongui Bogam) z XVII wieku, która jest jedną z ważniejszych pozycji z zakresu medycyny orientalnej, szczegółowo opisuje działanie fig, które dzieli na dwie kategorie: owoce mają trzy właściwości "anty": przeciwutleniajacą, przeciwdrobnoustrojową, przeciwzapalną oraz trzy właściwości wspomagające: trawienie, zaparcia, problemy sercowo-naczyniowe. Ponadto badania pokazują, że przeciwcukrzycowe, antyrakotwórcze, przeciwzapalne właściwości owoców wynikają z działania antyoksydacyjnego (przeciwutleniającego). Może ono ponadto wpływać na poprawę wzroku przy zwyrodnieniu plamki żółtej. Co więcej, figi wpływają korzystnie na funkcje wątroby.

http://smakchwil.ucoz.pl/_ld/22/57660563.jpg

Figi to owoce nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Można jeść zarówno świeże, jak i suszone - same, lub jako składnik wielu potraw: sałatek, deserów, ciast. Stanowią idealny dodatek do wieprzowiny lub dziczyzny. Można przygotowywać z nich przetwory - dżemy, kompoty. Dobre są także ugotowane w czerwonym winie. Suszone figi to nieodzowny składnik kompotu na Boże Narodzenie. W przypadku świeżych fig należy pamiętać, by przechowywać je w temperaturze do pięciu stopni Celsjusza.

 
 
Kategoria: Owoce | Dodał: fiolka
Wyświetleń: 649 | Pobrań: 0 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Przydatne porady [31]
Humor [0]
Kwiaty [12]
Owoce [4]
Warzywa [2]
Ciekawostki [2]
Inne [14]
Ogród zimowy [1]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024