Czwartek, 2024-11-21, 5:57 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Zdrowie i uroda » Porady

Syrop z buraka
2016-01-04, 3:51 PM

 

 
 

 

Syrop z buraka był w poprzednim stuleciu bardzo popularnym oraz skutecznym lekiem na kaszel.

 

Pomaga w ostrych infekcji dróg oddechowych, przy zwalczaniu przeziębienia. Działa wykrztuśnie, pomagając przy oczyszczaniu dróg oddechowych. Wypłukuje także z organizmu toksyczny kwas moczowy, udrażnia żyły, a tym samym zapobiega powstawaniu zakrzepów.  Znakomicie regulują przemianę materii, zaś betaina wspomaga pracę wątroby i nerek.

 

Jego picie zwiększa odporność organizmu i pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi.  Burak czerwony zawiera oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, wiele makro- i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Dziś wiemy też, że buraki wspomagają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości i anemii.

  •  1 burak
  • kopiasta  łyżka miodu eukaliptusowego, lipowego, spadziowego, gryczanego lub innego...

 

  1. Buraczka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przepuszczamy przez wyciskarkę ślimakową/sokowirówkę lub bander i przecedź przez sitko. Dodaj miodu i wymieszaj.
  2.  Buraczka obierz i pokrój na mniejsze kawałki albo zetrzyj na tarce jarzynowej. Zasyp cukrem w słoiku,  i odstaw na około 12 godzin w ciepłe miejsce.
  3. Buraczka drobno pokrój włóż  do rondelka zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Oczyścić i umyć dużego buraka czerwonego (nie obierać), wyciąć na górze stożkowaty otwór i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.

 

Stary przepis babci:

  1. W sporym buraku drążymy otwór po czym wsypujemy do niego cukier. Całość podgrzewamy na płycie kuchennej.

 

Syrop pić 2-5 razy dziennie (małe dzieci: 2 x, starsze: 3x, dorośli: 3-5 x dziennie) po 1 łyżeczce.

Syrop działa wykrztuśnie, więc nie podajemy go na noc (najpóźniej 2 godziny przed snem).

 

 

 
 
Kategoria: Porady | Dodał: fiolka
Wyświetleń: 848 | Pobrań: 0 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Ćwiczenia [5]
Domowe sposoby na poprawę urody [8]
Inne [5]
Porady [13]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024