Czwartek, 2017-09-21, 6:13 AM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Zdrowie i uroda » Porady

Przepis na syrop z sosny.
2017-05-15, 3:18 PM
 
 
 

 

Przepis na syrop z sosny.

 

Syrop z sosny znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Skuteczność syropu sosnowego własnej roboty zależy od jakości pędów. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny? Wypróbuj sprawdzony przepis na syrop sosnowy.

 

Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Kiedy i jak zbierać pędy sosny? Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Przycinamy je sekatorem albo bardzo ostrym nożem. Najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku. Pędy najlepsze na syrop i miód będą lepkie, warto więc pamiętać o tym, żeby zbierać je w rękawicach. Żeby nie uszkodzić drzewa, nie zbierajmy wszystkich pędów z jednej sosny, a wybierajmy najbardziej soczyste z kilku drzew.

 

Potrzebujesz:

 

    litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku);

    cukier;

    odrobina wody.

 

Przygotowanie syropu z sosny:

 

1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.

 

2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody.

 

3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).

 

4. Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.

 

Kiedy stosować syrop z sosny?

 

Syrop z sosny warto zażywać, gdy:

 

    dopadło cię przeziębienie;

    masz kaszel i chrypkę;

    cierpisz na zapalenie gardła;

    masz zdiagnozowane zapalenie oskrzeli;

    chorujesz na grypę;

    masz katar;

    czujesz się osłabiony;

    masz dreszcze i czujesz przejmujące zimno.

 

 

 

Syrop z pędów sosny – tradycyjną metodą

 Składniki:

  • Pędy sosny (około słoiczka)
  • Kilka kwiatostanów męskich sosny, też może się tam znaleźć
  • Cukier (około słoiczka), preferuję naturalny cukier brązowy
  • 100 – 200 ml alkoholu (najlepiej spirytusu, palinki, brandy, rumy i inne tego typu też dają radę)

Przygotowanie:

Pędy sosny zbieramy. Najfajniejsza część:)

Zwilżamy je spirytusem (na filmie widzicie różnicę pomiędzy tymi zwilżonym a „prosto z drzewa) i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc.

Nie obieramy pędów, nie myjemy ich (zakładam, że zbieracie w sensownym miejscu).

Pędy najlepiej jest pokroić na kawałki (ja tego nie zrobiłam, ze względów zdjęciowo-estetycznych) i wymieszać z cukrem. Cukier brązowy daje smaczniejszy syrop moim zdaniem.

Wkładamy do czystego słoiczka (wymieszane z cukrem lub też warstwowo, lepiej jest wymieszać:) i na wierzch lejemy jeszcze trochę alkoholu. Jeśli pędy w miseczce puściły już soki, to również je dodajemy do syropu oczywiście. Ważne jest, aby górna warstwa była warstwą cukru.

Zakręcamy (ja zawsze delikatnie zakręcam, ale jest też taka szkoła, że zakręca się mocno i wietrzy po prostu codziennie) i zostawiamy na słońce przez około 3 tygodnie (może być nawet 4).

W tym czasie sprawdzacie: jeśli widzicie, że cukier jest suchy i nic nie idzie, trzeba polać alkoholu. Już po dniu powinniście zauważyć, że objętość pędów w słoiczku się zmniejszyła, bo pędy zaczynają puszczać soki. Jeśli Wasze pędy są mało jędrne, to można dodać około 50 ml ciepłej wody.

Powiem Wam szczerze, że tego roku obawiam się troszkę o syrop majowy: maj jest wyjątkowo zimny i mało słoneczny. Zobaczymy jak dalej pogoda będzie się miała (jeśli nijak, to podrasuję go w kąpieli wodnej, bo nie ma zbyt dużego wyboru).

Po tym czasie cukier powinien się Wam ładnie rozpuścić. Syrop będzie pachniał dość intensywną żywicą.

To właściwie tyle, syrop jest gotowy!

Innym sposobem jest zalanie pędów miodem, również można tak zrobić, jeśli cierpicie na nadmiar miodowy. Dodam jako ciekawostkę, że ze świerku na upartego też można robić syropy o podobnych właściwościach (chociaż łatwiej nalewkę, bo jednak mniej ma wilgoci:))

 

 

 

Domowy syrop z młodych pędów sosny to lek, który możemy wykorzystać, kiedy w zimowe dni dopadnie nas przeziębienie. Działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie, pomoże przy chrypce, która może zdarzyć się i latem spowodowana nadużywaniem klimatyzacji w samochodzie, czy biurze:)  Przyda się przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach katarze, czy zapaleniu oskrzeli. Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm. Syrop świetnie smakuje dodany do herbaty, czy naleśników. Tylko teraz w maju można zerwać odpowiednie pędy do przygotowania syropu. Najlepsze są takie, które mają 10,12 cm długości lepiej się pośpieszyć, bo zaraz przerosną! Warto mieć w domowej apteczce własnoręcznie przygotowany syrop naturalny bez chemicznych dodatków taki jak kiedyś przygotowywały go nasze Babcie:) Po odcedzeniu syropu nie wyrzucajcie pędów, wykorzystajcie je do przygotowania wspaniałej nalewki z pędów sosny, która również ma właściwości lecznicze, ale jest to specyfik tylko dla dorosłych!

 

Syrop z pędów sosny

 

Składniki

  • 1 kg pędów sosny
  • 800 g cukru

Instrukcja

  1. Młode pędy sosny oczyścić z brązowych łusek, choć według niektórych receptur nie jest to konieczne, wystarczy tylko oczyścić z ewentualnych owadów, ale nie myć ich!
  2. Oczyszczone pędy układać warstwami w słoju, każdą warstwę przesypać cukrem i ugnieść np. pałką/tłuczkiem lub pięścią.
  3. Na koniec całość mocno docisnąć.
  4. Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca, można założyć gęstą gazę i obwiązać gumką.
  5. Słój odstawić na słoneczny parapet co kilka dni można przemieszać zawartość słoja, aby cukier lepiej się rozpuścił, można też ugnieść zawartość (nacisnąć z góry tłuczkiem). Słój z pędami zdjąć z parapetu, kiedy cukier się rozpuści teraz można odstawić go w ciemne i chłodniejsze miejsce.
  6. Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru, można zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów.
  7. Pędy w syropie mogą spędzić do 4 tygodni nie ma potrzeby trzymania ich dłużej.
  8. Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcić.
  9. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Dawkowanie:

  1. Dorośli po 1 łyżce 3- 4 razy dziennie.
  1. Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.

Notatki

- Biały cukier można zastąpić cukrem trzcinowym, miodem lub ksylitolem.

 

Syrop z pędów sosny II

 

 

Składniki

 

  • 1 kg pędów sosny, powinny mieć długość między 9, a 12 cm długości
  • 1 kg cukru

Dodatkowo

  • sokownik
  • butelki lub słoiki z zakrętkami - wyparzone

Instrukcje

  1. Pędy sosny rozdrobnić, ja po prostu połamałam je na drobniejsze kawałki
  2. Pędy ułożyć warstwowo w środkowej części garnka przesypując cukrem
  3. Napełnić dolną część garnka wodą, postawić na nim pozostałe części garnka, przykryć pokrywką, postawić na ogień
  4. Teraz pozostaje czekać, aż sok zbierze się w części garnka z rurką, to może potrwać około 45 minut, w razie potrzeby dolejcie wodę do dolnej części garnka
  5. Gotowy sok zlać do szklanych butelek/ słoików, zakręcić
  6. Po wystudzeniu butelki/słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
  7. Na zdrowie!

 

 

 
 

 

Kategoria: Porady | Dodał: fiolka
Wyświetleń: 16 | Pobrań: 0 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Ćwiczenia [5]
Domowe sposoby na poprawę urody [8]
Inne [5]
Porady [13]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 3
    Gości: 3
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2017