Brukselka to naturalny lek
Zawiera w sobie składniki czynne - chlorofil, , dithiothiony, indole, karetonoidy i glukozynolaty. Zawiera magnez, kwas foliowy i potas. Źródło witaminy K, C, A, B6 i B1.
Brukselka aktywuje enzym wątrobowy i przeciwdziała czynnikom rakotwórczym. Dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu wspiera pracę serca i układu naczyniowego. Przeciwdziała zmianom miażdżycowym. Ma także zdolności do zmniejszania poziomu „złego cholesterolu” bez względu na to czy spożywamy ją na surowo czy ugotowaną.
Jest stosunkowo mało kaloryczna dzięki czemu może być spożywana w sporych ilościach bez żadnych konsekwencji
Ważne…
Brukselkę należy poddawać chociażby krótkiej obróbce termicznej w celu pozbycia się podczas gotowania goitrogenów, które wpływają negatywnie na pracę tarczycy zmniejszając wchłanianie jodu z pokarmów.