Ryba po japońsku
Składniki:
5 szt filet z dowolnej ryby miruny może być też: mintaj, morszczuk, dorsz
1 szt papryka konserwowa
lub
świeża czerwona, żółta i zielona
1 szt grzyby marynowane
5 szt ogórki konserwowe
2 szt cebula cebulę i ogórki, grzyby, paprykę pokroić w słupki.
panierka 1 łyżeczka vegety
1/2 szklanki woda
3/4 szklanki mąka
1 szt jajko
Rybę otoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor.
sos
2 łyżki przecier pomidorowy
3 łyżki ketchup ostry
1 szklanka woda
1/4 szklanki olej
5 łyżek ocet 10 %
1/2 szklanki cukier
PONADTO
Sól
pieprz
olej do smażenia
Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu..
Usmażoną rybę przekładać warstwami sosem i pokrojonymi warzywami. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Smacznego...
|