Niedziela, 2024-12-22, 3:00 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Artykuły » Przepisy kulinarne » Przepisy na Boże Narodzenie

Ryba po grecku

Jak zrobić rybę po grecku?


Jak zrobić sos grecki do ryby?


Składniki:
1/2 kg włoszczyzny pokrojonej w słupki (może być mrożona),
1 cebula,
1 puszka koncentratu pomidorowego,
sok z 1/2 cytryny,
przyprawy: sól, cukier, pieprz, papryka czerwona, ziele angielskie, listek laurowy,
olej do smażenia.
Przepis na sos grecki:
Smażymy cebulę na oleju na pośrednio między szkliście i złoto. Dodajemy włoszczyznę. Doprawiamy łyżeczką papryki, jednym liściem laurowym i jednym ziarnkiem ziela angielskiego. Dusimy do miękkości – włoszczyznę mrożoną około 15 minut świeżą trochę dłużej. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, pieprzem i solą do smaku i zakwaszamy sokiem z pół cytryny.
Podana ilość sosu wystarczy do 4 niewielkich filetów – około 60 dkg ryby.
Jak przygotować rybę po grecku na gorąco?
  Dobrze jest jednak, żeby ryba przeszła smakiem sosu.
Jeśli mamy rybę mrożoną, to ją rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Delikatnie przekładamy usmażoną rybę na talerz przekładamy sosem   greckim  Gotowe! ;-)

Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

Kategoria: Przepisy na Boże Narodzenie | Dodał: fiolka (2013-12-23)
Wyświetleń: 697 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Ciasta [2]
Przepisy na Boże Narodzenie [5]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2024