Jak zrobić sos grecki do ryby?
Składniki:
1/2 kg włoszczyzny pokrojonej w słupki (może być mrożona),
1 cebula,
1 puszka koncentratu pomidorowego,
sok z 1/2 cytryny,
przyprawy: sól, cukier, pieprz, papryka czerwona, ziele angielskie, listek laurowy,
olej do smażenia.
Przepis na sos grecki:
Smażymy cebulę na oleju na pośrednio między szkliście i złoto. Dodajemy
włoszczyznę. Doprawiamy łyżeczką papryki, jednym liściem laurowym i
jednym ziarnkiem ziela angielskiego. Dusimy do miękkości – włoszczyznę
mrożoną około 15 minut świeżą trochę dłużej. Dodajemy koncentrat
pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, pieprzem i solą do smaku i
zakwaszamy sokiem z pół cytryny.
Podana ilość sosu wystarczy do 4 niewielkich filetów – około 60 dkg ryby.
Jak przygotować rybę po grecku na gorąco?
Dobrze jest jednak, żeby ryba przeszła smakiem sosu.
Jeśli mamy rybę mrożoną, to ją rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Delikatnie przekładamy
usmażoną rybę na talerz przekładamy sosem greckim
Gotowe!
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
|