Zaczynamy
od przygotowania farszu (podana ilość składników wystarczy na
nafaszerowanie 4-5 naleśników). W rondelku smażymy obrane i starte na
grubych oczkach pieczarki. Lekko solimy, aby szybciej puściły wodę. Gdy
woda odparuje dodajemy 1 łyżkę masła i posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Całość lekko podsmażamy (farsz nie powinien być za suchy). Prawie
gotowy farsz zdejmujemy z ognia, aby trochę przestygł.
Następnie smażymy 5 naleśników,
najlepiej żeby były cienkie. Odkładamy je na bok, aby przestygły.
Następnie do lekko przestudzonego farszu dodajemy posiekaną drobno nać
pietruszki oraz pokrojony w drobną kosteczkę żółty ser (dodajemy te
składniki do chłodnej masy, gdyż chcemy aby ser rozpuścił się dopiero w
podgrzewanym krokiecie, a nie teraz tworząc serową kulę. Dodatkowo
pietruszka nie traci swojego ostrawego aromatu). Całość doprawiamy solą i
pieprzem do smaku.
Gotowy farsz rozkładamy
równomiernie na naleśnikach. Placki rolujemy jak gołąbki zawijając
pierw brzegi do środka, a następnie od siebie. Gotowe krokiety maczamy
wpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym
oleju, aby nie spalić bułki.
Smacznego!