Tęczowy tort
Sposób przygotowania
# Składniki na ciasto (6 blatów):
* 226 g masła
* 220 g cukru
* 5 białek
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 375 g mąki pszennej
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki soli
* 355 g mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą
masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno
po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta
umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski,
zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem,
do otrzymania jednolitej barwy.
Ciasto przełożyć do 6 foremek aluminiowych o średnicy 21 cm (do
23 cm) i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego
patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
# Krem z bitej śmietany i mascarpone:
* 900 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
kilka łyżek cukru pudru, do smaku
ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
Blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem, następnie
to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym,
czerwonym, wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
BARWNIKI:
Używamy barwników w żelu, barwniki w płynie się nie nadają. Do
każdej części ciasta dodałam około 1 - 1,5 ml barwnika (bardzo mało).
Użyłam barwników firmy Wilton (żele w kubeczku, nie w tubce do
dekoracji). Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów,
ponieważ żele są ogromnie wydajne. Wystarczy kupić podstawowe kolory:
żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli pomarańczowy można
otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy -
mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony - mieszając niebieski i
żółty. Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla
koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i
ciemne.
Smacznego :)
|