Metrowiec
Ciasto jest pyszne,
z bardzo dobrym kremem budyniowym.
Ciasto:
8 jajek
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku
do pieczenia
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodając olej i wodę oraz mąkę wymieszana z proszkiem
do pieczenia. Na
koniec dodać ubita pianę z białek.
Ciasto podzielić na
dwie części, do jednej dodać kakao (wg uznania/ ja sypałam na „oko”).
Ciasto upiec w
oddzielnych podłużnych formach (o takiej samej wielkości). Przestudzone pokroić
na równe plastry (ok. 1 cm)
Krem:
2 budynie waniliowe/
śmietankowe + mleko (mniej niż podano na opakowaniu)
1 kostka miękkiego
masła
Budyń ugotować,
delikatnie ostudzić. Masło spienić/ utrzeć mikserem, dodawać stopniowo budyń.
Miksować.
Posmarować ciemny
plaster ciasta a następnie dołożyć plaster ciasta ciemnego itd. Schemat
tworzenia metrowca jest prosty: ciasto ciemne- krem- ciasto jasne- krem-ciasto
ciemne…
Gotowy metrowiec
polać ulubioną polewą, najlepiej czekoladową.
Kroić na ukos.
|