Niedziela, 2025-12-14, 9:26 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Przepisy Kulinaria » Sosy i pasty

W kategorii wpisów: 1
Pokazano wpisów: 1-1

Sortowanie według: Daty · Nazwy · Ratingu · Komentarze · Pobrania · Odsłony

 

 
 
 

Śmietanowe ragu z królika ze szparagami

 

Składniki:

  • comber królika (ok 400g z kośćmi)
  • 3 białe szparagi
  • 5 zielonych szparagów
  • pół szklanki białego wina
  • 100 ml śmietany 12%
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • tymianek
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Na początku oddzieliłam mięso od kości, obrałam też białe szparagi. Z obierków szparagów oraz kości przygotowałam esencjonalny wywar. Stał się następnie podstawą sosu.

Mięso podzieliłam na kawałki i wrzuciłam do garnka na łyżkę rozgrzanej oliwy. Podsmażyłam, dodałam posiekany ząbek czosnku, a następnie zalałam winem i przecedzonym przez sitko wywarem. Posypałam obficie suszonym tymiankiem, przykryłam i dusiłam na małym ogniu przez godzinę.

Po godzinie mięso było miękkie (zawsze należy sprawdzić), aromat cudny, mogłam więc dokończyć sos. Do garnka z królikiem dorzuciłam pokrojone w większe kawałki szparagi, poza główkami, które zawędrowały tam 5 minut później. W kubeczku zahartowałam śmietanę i dolałam do potrawki. Dorzuciłam płatki migdałowe. Zagotowałam razem kilka minut, doprawiłam (dosypując trochę więcej aromatycznego tymianku i żałując, że w domu nie znalazłam estragonu. Następnym razem!). Podawałam ze świeżym chlebem oliwkowym, którym fenomenalnie zbierało się sos z talerza.

Danie wejdzie do mojego repertuaru, jest zdrowe, nie wymaga wiele

pracy, a aromatyczny sos wart jest grzechu. W sezonie szparagowym to z pewnością pozycja do wypróbowania.

 

 

 

 

 

 

 

 
Sosy i pasty | Wyświetleń: 819 | Pobrań: 418 | Dodał: fiolka | Data: 2016-03-20 | Komentarze (0)

| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Dania z ryżu i kaszy [2] Potrawy z grilla [3]
Zupy [12] Ryby i owoce morza [4]
Naleśniki, omlety, tortille [8] Przetwory i marynaty [15]
Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) [3] Ciasta [22]
Kluski, placki, pierogi, pyzy [1] Przepisy na zimę [6]
Sosy i pasty [1] Potrawy mięsne [2]
Napoje [1] Sałatki i surówki [5]
Wielkanocne potrawy [0] Potrawy z drobiu [3]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 19
    Gości: 19
    Użytkowników: 0
    Niedziela, 2025-12-14, 9:26 PM                    
    Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
    Smak chwil