|
Poniedziałek, 2025-12-15, 10:45 PM Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS |
Smak chwil
|
 |
Papryka marynowana.
|
| 2016-10-02, 3:16 PM |
|
Papryka marynowana.
Składniki ( na ok. 9 słoików o pojemności 0,5 litra )
- papryka czerwona, lub kolorowa 2 kg.
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca w ziarenkach
- czosnek
- olej
Zalewa
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 6 płaskich łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki soli
Wykonanie
Na dno każdego słoja daję dwa ziarna ziela angielskiego, szczyptę gorczycy, listek laurowy i ząbek czosnku.
Papryki oczyszczam, kroję w szerokie paski układam na szerokim sicie i parzę wrzątkiem. Następnie sparzone papryki układam ściśle do słoików. Przygotowuje zalewę i gorącą zalewam papryki w słojach. Na górę każdego słoja dolewam po łyżce oleju. Zakręcam. Pasteryzuje od zagotowania się wody w garnku ok.1-2 minuty. Wyjmuję na ściereczkę i ustawiam do góry dnem. Kiedy słoje przestygną wynoszę je w chłodne miejsce.
Smacznego :)

|
|
|
|
|
|
Kategoria: Przetwory i marynaty | Dodał: fiolka
|
| Wyświetleń: 839 | Pobrań: 0
| Rating: 0.0/0 |
| Liczba wszystkich komentarzy: 0 | |
|
|
|
|
|
|
 | |  |
 |
|
|
Poniedziałek, 2025-12-15, 10:45 PM Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS |
Smak chwil
|
 |
|
|