|
Poniedziałek, 2025-12-15, 9:47 PM Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS |
Smak chwil
|
 |
W kategorii wpisów: 37 Pokazano wpisów: 11-20 |
Strony: « 1 2 3 4 » |
Sortowanie według:
Daty ·
Nazwy ·
Ratingu ·
Komentarze ·
Pobrania ·
Odsłony

Kilka sposobów na zwalczanie ślimaków w ogrodzie.
Ulubionym siedliskiem ślimaków są miejsca zacienione i wilgotne, w których mogą się ukryć. Aby je wypłoszyć, należy systematycznie wykaszać zarośla i trawniki, usuwać chwasty na rabatach , nie zapominając o terenie wokół działki. Resztki roślinne powinny być niezwłocznie grabione, nie można dopuszczać do ich gnicia, gdyż jest to doskonałe miejsce do rozwoju ślimaków. Usuwamy również sterty gałęzi, desek, kamieni i gruzu, które mogą stanowić doskonałą kryjówkę. Zaleca się też częste przekopywanie, motyczenie, grabienie i ugniatanie gleby, powinno się to robić w ciepły i słoneczny dzień. W ten sposób niszczymy dorosłe ślimaki, wyrzucamy na powierzchnię ziemi jaj i młode osobniki, gdzie szybko wysychają na słońcu.
|
Etylen i jego wpływ na dojrzewanie owoców.
Etylen jest gazem, który powstaje w owocach w czasie dojrzewania owoców. Gaz ten jest powszechnie używany do przyśpieszenia owoców cytrusowych eksportowanych z ciepłych krajów. Owoce te są zrywane jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości .

Owoce które w naturalny sposób wydzielają etylen:
Jabłka, brzoskwinie,nektarynki,awokado, śliwki, gruszki, banany...
|
PROBLEMY W CZASIE PRZECHOWYWANIA PAPRYKI
Zależnie od stopnia dojrzałości, paprykę zaleca się przechowywać w temperaturze 7–8°C — w przypadku owoców zielonych, natomiast dojrzałe, wybarwione — w 5,5–7,0°C. Wilgotność względna powietrza powinna wynosić 90–95%. Paprykę zieloną można przechowywać przez 3–5 tygodni, czyli prawie dwukrotnie dłużej, niż wybarwioną. Owoce poszczególnych odmian mogą się jednak różnić długością okresu przechowywania. Przechowywanie papryki w temperaturze niższej od optymalnej wiąże się z ryzykiem powstawania na powierzchni owoców uszkodzeń chłodowych, objawiających się w postaci punktowych zagłębień i wodnistych plam (fot.). Papryka z takimi uszkodzeniami ma obniżoną wartość handlową.
USZKODZENIA CHŁODOWE PAPRYKI: a — WODNISTE PLAMY, b — ZAGŁĘBIENIA
|
Jagoda kamczacka
1. Rozmnażanie z gałązek jagody kamczackiej.
Jagoda kamczacka należy do rodziny przewiertniowatych - Capriloliaceae. Prawidłowa nazwa tego krzewu brzmi wiciokrzew kamczacki - Lonicera caerulea. W naturze krzew dorasta do 1,5 m wysokości przy podobnej szerokości, ma wzniesione i sztywne pędy. Jej naturalny zasięg występowania obejmuje północno-wschodnią Azję. Jagoda kamczacka jest całkowicie mrozoodporna, wytrzymuje temperatury nawet do - 45°C!

|
Wierzba japońska
(wierzba całolistna, wierzba zwarta) – Salix integra
Gatunek pochodzi z odległych krajów azjatyckich (m.in. Japonii). W naszym kraju uprawia się przede wszystkim jej bardzo dekoracyjne odmiany.
|
|
|
 | |  |
 |
|
|
Poniedziałek, 2025-12-15, 9:47 PM Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS |
Smak chwil
|
 |
|
|