Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo – pieczarkowym
- 300 g makaronu (u mnie pełnoziarniste kokardki)
- 400 g piersi z kurczaka
- 2–3 łyżki oliwy lub oleju
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 600 g pieczarek
- 400 ml śmietany (najlepiej 30%)
- garść posiekanej natki pietruszki
- przyprawa do kurczaka (najlepiej ziołowa)
- sól, pieprz do smaku
- starty parmezan (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umytą pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę: przeciśnięty czosnek mieszamy z oliwą i przyprawą do kurczaka. Wkładamy mięso, mieszamy i odstawiamy na min. 30 minut.
Marynatę można dowolnie zmieniać: papryka, zioła, sól, pieprz itp.
- Obieramy i kroimy pieczarki w plasterki, cebulę w kostkę.
- Gotujemy makaron według instrukcji, hartujemy zimną wodą.
- Na patelni smażymy zamarynowanego kurczaka aż się zarumieni.
Nie trzeba dodawać tłuszczu — wystarczy oliwa z marynaty.
- Na osobnej patelni smażymy cebulę i pieczarki do momentu odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Można robić na jednej patelni, ale osobno smakuje lepiej.
6. Dodajemy usmażonego kurczaka, całość zalewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Ściągamy pokrywkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem i…. gotowe ;)





