Wtorek, 2019-12-10, 5:24 PM                    
Jesteś zalogowany jako Gość | Grupa "Goście"Witaj Gość | RS
Smak chwil
Główna » Pliki » Ogród » Owoce

Jagoda kamczacka
[ Pobierz z serwera (131.4 Kb) ] 2014-06-07, 4:48 PM

Jagoda kamczacka

  • Warto podjąć się jej uprawy, bo jest odporna na mróz i wiosenne przymrozki. Ponadto rodzi smaczne owoce i nie zajmuje zbyt wiele miejsca w ogrodzie.

  • Jagoda kamczacka Lonicera caerulea var. kamtschatica, zwana też suchodrzewem jadalnym, pochodzi z Syberii. Krzew ten wytrzymuje temperatury dochodzące do -40°C, przy których giną inne gatunki. Jest również wyjątkowo odporny na wiosenne przymrozki. Mimo że pierwsze kwiaty pojawiają się już na początku kwietnia, wytrzymują spadki temperatury nawet do -8°C, przez co prawie nigdy nie są uszkadzane, a krzewy corocznie owocują.

     

    Jagoda kamczacka prezentuje się wyjątkowo dobrze w każdym ogrodzie. Wczesną wiosną najmłodsze gałązki pokrywają się złotożółtymi drobnymi kwiatami, które już na przełomie maja i czerwca zastępują maleńkie owoce. Są to jagody o granatowym lub niebieskim zabarwieniu z delikatnym nalotem o kształcie maleńkich buteleczek. Latem bardzo ozdobne są intensywnie zielone liście. Wysokość dorosłych krzewów nie przekracza zwykle półtora metra, dlatego idealnie nadają się do małych ogrodów. Wiotkie gałązki jagody kamczackiej pokładają się jednak nieco na boki, dlatego należy przy sadzeniu zachować ok. 1,5-2 m odległości od innych roślin.

    Zaletą krzewu jest bardzo wczesny termin dojrzewania owoców – wiele odmian dojrzewa z końcem maja. Sadząc kilka odmian różniących się terminem dojrzewania owoców, zapewnimy sobie owocowanie do połowy lata. Plony z jednego dorosłego krzewu wynoszą średnio 2-4 kg. Mimo że owoce są niepozorne, mają bardzo cenne właściwości. Zawierają mnóstwo cennych antocyjanów (substancje czynne biologicznie, mające właściwości przeciwutleniające), a także wiele witamin i minerałów, jak np. potas, wapń, fosfor, magnez, miedź i żelazo.

    Owoce jagody kamczackiej są bardzo smaczne. Gdy dojrzeją, są słodko-kwaśne i soczyste. Najlepsze są zerwane prosto 
z krzaka, ale nadają się również do mrożenia i przetworów. Można z nich robić soki, dodawać do konfitur, a nawet sporządzać nalewki. Ponieważ owoce dojrzewają nierównomiernie, trzeba je zbierać systematycznie co kilka dni. Pozostawione zbyt długo mogą przejrzewać i opadać na ziemię.

     

    Decydując się na uprawę jagody kamczackiej, kupmy dwie odmiany, by umożliwić dobre zapylenie. W dobrych szkółkach znajdziemy kilka odmian polskich: ‘Wojtek’, ‘Atut’, ‘Duet’ lub pochodzących z Rosji: ‘Dlinnopłodna’, ‘Sinogłaska’, ‘Czelabinka’ i ‘Wołoszebnica’. Często już w pierwszym roku po posadzeniu możemy cieszyć się pierwszymi owocami.  Jest to również roślina długowieczna. Na dobrym, słonecznym stanowisku właściwie pielęgnowane krzewy będą owocowały nawet 30-40 lat.

     

    Jagoda kamczacka - wymagania uprawowe

    Jagoda kamczacka najlepiej rośnie na stanowiskach lżejszych i bardziej piaszczystych. Na ciężkich i mokrych glebach oraz na zacienionym miejscu owoce będą bardziej cierpkie i mało smaczne. Krzewom nie przeszkadzają letnie susze. Gleba pod uprawę jagody nie wymaga wapnowania, bo roślina ta rośnie przy lekko kwaśnym odczynie. Kolejną zaletą krzewów jest ich łatwa pielęgnacja. Przez pierwsze 5-6 lat po posadzeniu nie wymagają żadnego formowania. Dopiero w dalszych latach wycinamy stopniowo najstarsze gałęzie. Usuwamy przede wszystkim pędy pokładające się, dzięki temu odmładzamy krzew, umożliwiając wyrastanie nowych pędów 
i jednocześnie poprawiając plonowanie. Jagoda nie wymaga ochrony chemicznej, bo nie jest atakowana przez szkodniki i choroby. Czasami mogą pojawić się jedynie mszyce. Do dobrego owocowania korzystne jest zasilanie roślin nawozami organicznymi. Korzystnie działa również ściółkowanie korą drzew gleby pod krzewami. Ściółka taka ogranicza wzrost chwastów i stwarza dobre warunki wilgotnościowe dla korzeni.

 
Konfitura z jagody kamczackiej
 
Na konfiturę potrzebujemy:
 
1 kg owoców jagody kamczackiej
30 dkg cukru
 
Wykonanie
 
Jagody i cukier wsypujemy do garnka. Na wolnym ogniu gotujemy około godziny. Gorące, przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcamy słoiki. Ustawiamy pod kocem. I gotowe .

 

Kategoria: Owoce | Dodał: fiolka | Tagi: Przepis na konfitury z jagody kamcz, konfitura z jagody kamczackiej
Wyświetleń: 333 | Pobrań: 14 | Rating: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
Imię *:
Email *:
Kod *:
| Główna |
| Rejestracja |
| Wejdź |
Menu witryny
Formularz logowania
Kategorie sekcji
Przydatne porady [31]
Humor [0]
Kwiaty [12]
Owoce [4]
Warzywa [2]
Ciekawostki [2]
Inne [14]
Ogród zimowy [1]
Wyszukiwanie
Mini-czat
Przyjaciele witryny
  • Załóż darmową stronę
  • Internetowy pulpit
  • Darmowe gry online
  • Szkolenia wideo
  • Wszystkie znaczniki HTML
  • Zestawy przeglądarek
  • Statystyki

    Ogółem online: 1
    Gości: 1
    Użytkowników: 0
    Copyright MyCorp
    © 2019